Een eigen salon aan huis in 5 stappen

Je hebt je opleiding in je zak, en of je nu kapster, nagelstyliste of schoonheidsspecialiste bent… Grote kans dat je je dan nu afvraagt: hoe nu verder? Waar moet ik beginnen om een eigen salon aan huis te starten? Met deze 5 stappen heb je een klein beetje houvast

1. Wat wil je gaan doen?

Je kent ze vast wel: van die salons die van álles doen. Klinkt hartstikke aantrekkelijk, maar je kunt niet alles tegelijk. Zeker niet in het begin en ook zeker niet als je alles goed wilt doen. Focus je daarom op 1 ding, want: schoenmaker blijf bij je leest. Je wilt anders zijn dan de rest toch? Want zo val je op. Bedenk dus als eerste welk aspect van je opleiding je nou het allerleukste vond: wenkbrauwen stylen/natuurlijke nagels maken/gezichtsbehandelingen doen? Kies er één of hooguit 2 uit en zorg dan dat je daar gewoon heel erg goed in word. Je (aanstaande) klanten zullen het fijn vinden om door een echte specialist te worden geholpen.

Meer weten over vergunningen? Klik hier

2. Vergunning aanvragen

Het klinkt natuurlijk erg makkelijk om een salon aan huis te beginnen, maar bedenk dat je wel een vergunning nodig hebt. Je hebt namelijk toestemming van de gemeente nodig en iedere gemeente heeft andere regels. Vraag dit dus even na bij het loket van het gemeentekantoor. En heb je een huurwoning? Check dan altijd even bij de verhuurder of je je salon aan huis mag beginnen.

Nu nog een mooie naam, je wilt tenslotte dan mensen je bedrijf gaan herkennen.

3. Bedrijfsnaam bedenken

  • Probeer daarom een naam te bedenken die uniek en herkenbaar is
  • Vraag vrienden en bekenden om met je mee te denken. Bijvoorbeeld aan welke woorden ze denken als ze aan jou en je bedrijf denken.
  • Maak een combinatie van woorden (of synonymen). Zo is ook de naam van EntreBeau (entrepeneur + beauty) ontstaan.

Op de site van de Kamer van Koophandel  kun je kijken of de naam die jij voor bedrijf in gedachten hebt al bestaat. Even googlen naar de naam is ook altijd een goed idee!

4. Claim je website & social media kanalen

Heb je een goede naam voor je salon bedacht? Kijk dan snel of hij nog niet gebruikt is. Begin met je website. Kijk op SIDN.nl of jouw domeinnaam (het adres van je website) nog vrij is.

Is deze nog vrij?

Check dan ook de social media kanalen (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Pinterest, noem het maar op!) Ook al zijn het nu nog lege accounts, er kan in ieder geval niemand anders mee vandoor…. Dit is een handige site  om te checken op welke social media jouw bedrijfsnaam nog vrij is.

5. Schrijf je in bij de KvK

Dit is even een formeel dingetje; je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel zodat je bedrijf ook echt officieel bestaat. Ik merk vaak dat mensen dit eng vinden. Maar dat hoeft helemaal niet. Je registreerd als het ware alleen je bedrijfsnaam en kunt aan de slag door inkopen te gaan doen e.d. Natuurlijk krijg je naar aanleiding van je inschrijving van de KvK ook bericht van de Belastingdienst. Maar ook dat hoort erbij. En bedenk dan: je gaat pas belasting betalen als je begint met verdienen. En ook dan zijn er allerlei leuke regelingen voor starters. Hierover lees je binnenkort meer op EntreBeau.

Stappen doorlopen? Dan nu...

Ready, set, GO! ……

P.S. Als 6e stap zou ik natuurlijk nog kunnen toevoegen: neem contact op met Entrebeau. Want uiteraard komen er wel iets meer dingen kijken dan hierboven beschreven zijn. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, belastingen, reclame maken e.d.

Maar hé, als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen heb je in ieder geval al een goed begin! En ik (Esther) begeleid je graag bij de rest om je zo te helpen bij het opstarten van jouw droomsalon!

Jouw reactie

*

*